Taller d’enfocament de gènere i drets humans

A vegades arriben demandes de tallers que són un regal. Dissabte passat, Escoltes Catalans van decidir convidar-me per acompanyar-los a debatre i reflexionar entorn el disseny de projectes des d’un enfoc transformador i a aprendre algunes eines concretes per assolir-ho.

Vam parlar de desenvolupament humà i de la necessitat de no conformar-nos amb l’accés equitatiu als recursos materials, sinó de la urgència de treballar per la justícia global, que implica treballar per modificar les relacions de poder a tots els nivells.

També vam plantejar-nos perquè les organitzacions educatives tenen la responsabilitat de treballar des d’un enfoc de gènere, i com això implica qüestionar les relacions de poder en la nostra pròpia organització i en els nostres projectes. Per altra banda, vam posar èmfasi en transcendir de projectes enfocats a resoldre necessitats cap a projectes que defensin drets i en denunciïn la seva vulneració, posant al centre de l’acció les persones que en són titulars. Així doncs, vam parlar inevitablement d’incidència política i d’activisme i del rol d’infants, adolescents i joves en aquests processos de transformació.

Per a qualsevol organització és un repte gegant modificar l’enfoc de com es treballa i obrir processos de reflexió per promoure transicions cap a models més transformadors, i ho és encara més per una organització d’ampli abast territorial i formada per persones voluntàries. És molt motivador veure com s’inicien aquests debats i saber que aquest procés que comença tindrà un impacte directe en infants, adolescents i joves. Moltes gràcies Escoltes!

Què és una diagnosi d’igualtat?

És un retrat de la situació actual d’una empresa, organització, institució, col·lectiu o partit en matèria d’igualtat de gènere. Les diagnosis es realitzen perquè no existeix cap organització que sigui
100% igualitària
i si volem construir una societat igualitària, cal que les nostres organitzacions també ho siguin.

Una diagnosi és una foto que reflexa els nivells d’igualtat o desigualtat dins de qualsevol organització. La fotografia es fa a partir de l’anàlisi de dades quantitatives i sobretot amb dades qualitatives, a partir de grups de discussió i entrevistes. Les dades es recullen seguint uns eixos temàtics. Per exemple, s’analitzen els valors de l’organització (orientada a resultats o també és important el procés, presencialitat o flexibilitat?), l’existència de violències masclistes entre l’equip (es menysté l’opinió de les dones? hi ha assetjament?), la divisió sexual de les tasques (qui és portaveu i qui té cura de l’equip?); etc. Amb aquesta radiografia, es poden definir i consensuar accions de millora en un termini d’uns dos anys. Aquestes accions de millora s’agrupen en el que s’anomena Pla d’Igualtat, i cal el compromís de tot l’equip per assolir-lo. Per comprovar els avenços, cal repetir les diagnosis periòdicament.

Si voleu veure com és una diagnosi, aquí podeu veure la diagnosi resumida de la Candidatura d’Unitat Popular, que vam desenvolupar la Mireia Duran i Brugada i jo mateixa.

Feminismes i altres maldecaps. Nou curs a Cardedeu!

1 d’abril. Perspectives de gènere: iguanes, caçadors i feministes. Gerard Coll Planas

Explorarem diferents punts de vista sobre el gènere. Començarem examinant les explicacions que plantegen que la feminitat i la masculinitat són un producte biològic i immodificable. A continuació explorarem els arguments de qui planteja que es tracta d’una construcció social. D’aquesta manera ens aproximarem al gènere com una construcció complexa (fruit d’elements biològics i culturals) i que genera un marc de relacions que va més enllà de les categories dona/home.

6 de maig. Ser feminista. Sobre els feminismes d’ahir i d’avui. Elisabet Puigdollers Mas

Existeix una identitat feminista? Amb aquesta pregunta de teló de fons, rebobinarem i avançarem per la història dels feminismes, per posar el focus en el feminisme actual: la seva diversitat, les seves preguntes, contradiccions i reptes. Finalment, analitzarem i comparararem les demandes, estratègies i discursos del moviment feminista català amb una visió crítica i amb voluntat pràctica.

3 de juny. Què té a veure el feminisme amb la nostra vida quotidiana? Mariona Zamora Juan

El feminisme té molt a dir sobre el nostre dia a dia. En aquesta sessió aproparem la mirada feminista a la nostra organització del temps (personal, laboral, d’oci, de tasques domèstiques…) i veurem quines implicacions, malestars i desigualtats crea entre dones i homes en els àmbits laborals, personals i activistes. Per acabar, coneixerem i debatrem diverses estratègies, propostes i moviments feministes per transformar la nostra quotidianitat i fer-la equitativa i sostenible.

17 de juny. Mirant-nos el melic del nostre poder i del seu impacte (Poder, interseccionalitat i responsabilitat). Amat Molero Borràs

Ens aproximarem a mirar(-nos) el poder des d’una perspectiva feminista desmuntant alguns mites i donant una visió sistèmica i útil. Seguirem aproximant-nos al poder analitzant(-nos) des d’una perspectiva interseccional anant més enllà del nostre gènere i sexualitat (edat, classe, color de pell, nacionalitat…) i com tot això es lliga amb els privilegis i les seves dinàmiques en les relacions. I tancarem encarant-nos amb la responsabilitat de la consciència sobre aquests i l’ús que en fem del nostre poder i privilegis.


curs

Nou curs! La igualtat de gènere com a moda: èxit o repte del moviment feminista?

És la transversalització del gènere i l’expansió dels discursos igualitaristes una oportunitat o un segrest mediàtic dels feminismes?

Anàlisi del context actual del moviment feminista i dels seus mitjans de difusió i discursos. Com podem difondre la varietat i complexitat de les teories feministes? Com podem passar de la reivindicació a la incidència política? O, com creem contrapoder feminista?  

assemblea-feministes-indignades-juny-2011Parlarem de famoses que es defineixen com a feministes, de campanyes virals a les xarxes, dels límits de les noves masculinitats, de la identitat i subjectes feministes, de la seva relació amb el capitalisme, de la reproducció i del control dels cossos…

El curs serà un espai de debat, en un entorn de confiança, que defugirà la correcció política i la puresa dels feminismes per permetre’ns fer autocrítica i qüestionar-nos posicionaments i dinàmiques del moviment, amb l’objectiu de repensar estratègies i futures accions. A partir de preguntes acompanyades amb material: llibres, vídeos, articles d’opinió, poemes visuals, discursos…es debatrà sobre els reptes actuals dels feminismes.

Dates:

17 desembre  16.30-19.30h

18 desembre 10.30-13.30h / 16.30-19.30

*10 hores lectives + 5 hores de lectures

Preu: 30€

Inscripcions a cursos@artefaktes.com

Lloc: carrer Viladomat 144 baixos, local d’Artefakte, Barcelona

Dinamitzadora: Elisabet Puigdollers Mas www.puigdollers.cat/elisabet

L’Opus Dei, el quid de la qüestió en les escoles diferenciades

Junts pel Sí va preservar la seva unitat de vot el 16 de març en rebutjar la retirada dels concerts a les escoles diferenciades com demanava CSQP. El debat es va posposar altra vegada per quan venci la seva vigència.

LOE-USO-EASSE-LEC-PSC_760733953_18146693_651x366

Els arguments contra l’escola concertada i diferenciada s’han centrat principalment en el fet que segregar l’alumnat per sexes va en contra de l’ article 2.m de la LEC 12/2009 i també d’una visió global de defensa de l’escola pública i del seu correcte finançament. Des de les escoles  diferenciades responen que el seu model facilita la igualtat d’oportunitats: elles i ells se senten més desvinculats de les expectatives i rols socials assignats a cada sexe i trien els seus camins professionals amb més independència dels estereotips socials.

Llegir article

Per una Europa Feminista

Ara que el projecte europeu es veu qüestionat per la seva manca de democràcia interna, la hipocresia de les seves accions econòmiques i polítiques i la incapacitat de resposta a urgències globals, el feminisme hi té molt a dir per propiciar un gir entre la comunitat europea, o si més no, per presentar resistència.

I té sentit perquè el feminisme esfoto-elipuigdollers pregunta com fer que les vides de totes les persones puguin ser més fàcilment viscudes, i per fer-ho cal al·legar en favor de la reflexió pausada i analitzar la seva relació amb la correcta gestió pública de les nostres vides. Si analitzem la situació actual Europea es poden identificar tres situacions que ja marquen el desenvolupament o no, d’una comunitat europea feminista.

Llegir article.

English version: Stand for a Feminist Europe!

De Colònia, Shakira, Arrimadas i la Cup

Comença l’any amb un broll constant de notícies que parlen de masclisme, de representativitat de les dones, de violència i en definitiva, de feminisme. Iniciàvem l’any amb la greu notícia de les múltiples agressions sexuals a Colònia.

Lque-CUP-Junts-del-partit_ARAIMA20160201_0061_19a indignació col·lectiva, la denúncia pública i l’acció de suport i resistència en favor de les víctimes és imprescindible i inexcusable. Ara bé, l’ús de la desgràcia en favor de discursos i polítiques racistes i xenòfobes és una doble violació contra les dones agredides que també cal denunciar. Llegir article.

Cossos que encara importen, Judith Butler al CCCB

Judith Butler, considerada una de les intel·lectuals més importants del moment ha reflexionat al llarg de la seva trajectòria acadèmica sobre qüestions del gènere, les identitats, la precarietat i de la seva relació amb allò polític. El passat 5 de novembre va presentar davant d’unes 900 persones al CCCB la ponència «Cossos que encara importen».

fotoJudith Butler va jugar amb el públic a desencaixar idees preconcebudes, per magistralment anar reconstruint noves aproximacions teòriques a temes d’actualitat com la diversitat dels cossos, la igualtat de gènere o l’allau de persones que busquen refugi a Europa.

Per respondre a la pregunta inicial sobre com fer que les vides de totes les persones puguin ser més fàcilment viscudes, va caldre al·legar en favor de la reflexió pausada i analitzar la seva relació amb la correcta gestió pública de les nostres vides.

Llegir article

No necessitem ser salvades! A propòsit de la campanya «He for She»

Suposo que fa uns mesos us deuria arribar el vídeo de l’Emma Watson recitant un discurs molt emotiu per donar el tret de sortida a la campanya de UN Women, «He for She».

Reconec que a mi també em va emocionar, però alhora, em va deixar un regust agredolç que va acabar d’agrir després de passar uns dies a la trobada anual de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de les Nacions Unides i veure com els homes ocupaven el nostre espai en molts actes.

Llegir article

Tallar la mutilació genital femenina

El 2014, es calcula que van patir la MGF entre 100 i 140 milions de nenes d’entre 4 i 12 anys i en alguns casos, recent nascudes o dones adultes, de tot el món. Tot i que, al 2013, a 24 països on es practica, tenien decrets o lleis per aturar-ho. Així doncs, per què es continua duent a terme?

Jaha-Duhureh-campanya-MGF-Gambia_ARAIMA20150319_0178_5Perquè ens ha d’interessar la mutilació genital femenina (MGF)? Si bé es compta que existeix a 30 països de l’Àfrica occidental, sahariana, nord-oriental i a alguns països de l’Orient Mitjà, aquesta és una pràctica envoltada de secretisme que es du a terme en comunitats tancades i per tant, també es fa en altres zones del món com Indonèsia i l’Índia. A causa de les corrents migratòries i la globalització, la MGF ha esdevingut un assumpte a tractar també als Estats Units i a Europa. La idea que aquesta vulneració dels drets de les nenes i les dones es du a terme en terres llunyanes, ha comportat una atenció i anàlisi limitades. No obstant, si s’hi dediquen els esforços suficients, es calcula que pot eradicar-se en tres generacions. Si és així, com hi hem de reaccionar?

Llegir article